Aceasta diviziune include prelucrarea produselor provenite din agricultura, silvicultura si pescuit si transformarea lor în alimente si bauturi pentru uzul uman sau animal, si include productia diverselor produse intermediare care nu constituie în mod direct produse alimentare. Activitatea genereaza adeseori produse secundare de valoare mai mare sau mai mica (de exemplu piei brute din abatoare sau turte din seminte oleaginoase, din productia de ulei).
Aceasta diviziune este organizata pe activitati aferente diferitelor tipuri de produse: carne, peste, fructe si legume, grasimi si uleiuri, produse lactate, produse de morarit, produse de panificatie si paste fainoase, produse pentru hrana animalelor si alte produse alimentare. Productia poate fi efectuata pe cont propriu, precum si pentru terte parti, ca în cazul serviciilor din abatoare.
Aceasta diviziune nu include prepararea de mâncaruri pentru consum imediat (de exemplu în restaurante).
Unele activitati sunt considerate de prelucrare (de exemplu cele efectuate în brutarii, patiserii, si unitati de preparare a produselor din carne, etc., care îsi vând productia proprie), chiar daca exista comert cu amanuntul prin magazinele proprii ale producatorului. Totusi acolo unde prelucrarea este minima si nu conduce la o transformare reala, unitatea este clasificata la
sectiunea CAEN G (Comertul cu ridicata si amanuntul; repararea autovehiculelor cu motor si a motocicletelor).
Prepararea hranei pentru consum imediat, la locul prepararii, este clasificata în
diviziunea CAEN 56 (Activitati de servicii de alimentatie)
Productia hranei pentru animale prin prelucrarea deseurilor de la abatoare sau din produse secundare este clasificata în 109, în timp ce prelucrarea deseurilor de alimente si bauturi în materii prime secundare este clasificata în 383, iar eliminarea reziduurilor de alimente si bauturi în 3821.