Industria extractiva include extragerea mineralelor existente în natura sub forma solida (carbune si minereuri), lichida (titei) sau gazoasa (gaze naturale). Extractia se poate realiza prin diferite metode, cum sunt mineritul în subteran sau la suprafata, exploatarea puturilor, exploatarea zacamintelor aflate în mari si oceane, etc.
Aceasta sectiune include activitati suplimentare ce au drept scop prepararea materialelor brute pentru comercializare, de exemplu, concasarea, macinarea, curatarea, uscarea, sortarea, concentrarea minereurilor, lichefierea gazelor naturale si aglomerarea combustibililor solizi. Aceste operatiuni sunt adesea efectuate de unitatile care au extras resursele si / sau de alte unitati situate în apropiere. Activitatile extractive sunt clasificate în diviziuni, grupe si clase în functie de principalul mineral produs.
Diviziunile 05 si 06 se refera la extragerea combustibililor fosili (carbune, lignit, titei, gaze); diviziunile 07 si 08 se refera la extragerea minereurilor metalifere, diverse minerale si produse de mina.
Unele operatiuni tehnice din aceasta sectiune, care privesc, în special, extractia hidrocarburilor, pot fi efectuate pentru terte parti de catre unitati specializate, ca servicii industriale, acestea regasindu-se în diviziunea CAEN 09.