Secțiunea G. Comerț cu ridicata și cu amănuntul, Repararea autovehiculelor și motocicletelor

Această secțiune include:

Aceasta sectiune include comertul cu ridicata si cu amanuntul (adica vânzarea fara transformare) a oricarui tip de marfuri si prestarea serviciilor auxiliare vânzarii marfurilor. Comertul cu ridicata si cu amanuntul sunt etapele finale ale distribuirii marfurilor. În aceasta sectiune este inclusa si repararea autovehiculelor si a motocicletelor. Vânzarea fara transformare este considerata aceea care include operatiile obisnuite (manipularile) asociate comertului, de exemplu sortarea, trierea si asamblarea marfurilor, mixarea (amestecarea) bunurilor (de exemplu vin sau nisip), îmbutelierea (cu sau fara curatarea în prealabil a sticlelor), ambalarea, portionarea si reambalarea pentru distribuirea în loturi mai mici, depozitarea (fie ca implica ori nu refrigerare sau congelare); curatarea si uscarea produselor agricole; taierea panourilor din lemn sau a tablei, ca activitati secundare.

diviziunea 45 include toate activitatile privind vânzarea si repararea autovehiculelor si motocicletelor, în timp ce diviziunea 46 si diviziunea 47 includ toate celelalte activitati comerciale. Distinctia între diviziunea 46 (comert cu ridicata) si diviziunea 47 (comert cu amanuntul) se bazeaza pe tipul de client predominant. Vânzarea cu ridicata este revânzarea (vânzare fara transformare) bunurilor noi si a celor folosite, catre comerciantii cu amanuntul, catre utilizatorii industriali, comerciali sau profesionali, ori catre alti vânzatori cu ridicata ce activeaza ca agenti sau brokeri în cumpararea marfii pentru ei, sau pentru vânzarea marfii catre alte persoane sau firme. Principalele tipuri de activitati incluse sunt cele desfasurate de comerciantii cu ridicata, adica acei care îsi însusesc titlul asupra marfii pe care o vând, cum ar fi: vânzatorii cu ridicata sau misitii; distribuitorii industriali; exportatorii, importatorii si asociatiile cooperatiste de achizitie; sucursalele si birourile comerciale (dar nu magazinele pentru desfacerea cu amanuntul) ce sunt mentinute de unitatile industriale sau miniere, separat de locurile de productie respective, în scopul de a desfasura activitati de marketing legate de produsele lor si care nu se limiteaza doar la preluarea de comenzi ce urmeaza a fi onorate prin expeditie directa de la uzinele sau minele respective. Sunt inclusi, de asemenea, brokerii de marfuri si bunuri de consum, comerciantii cu comision, agentii comerciali si asamblorii, cumparatorii de marfuri în vrac si asociatiile cooperatiste angajate în desfacerea pe piata a produselor agricole. Vânzatorii cu ridicata, adeseori asambleaza fizic, sorteaza si triaza marfurile aflate în loturi mari, portioneaza, reambaleaza si redistribuie în loturi mai mici, de exemplu produse farmaceutice; depoziteaza, refrigereaza, livreaza si instaleaza bunuri, se angajeaza în activitati promotionale pentru clientii lor si proiecteaza etichete.

Comertul cu amanuntul este revânzarea (vânzarea fara transformare) de marfuri noi si folosite, catre publicul general, pentru consum si utilizare personala sau în gospodarie, prin: magazine, supermagazine, standuri, case de comenzi prin posta, vânzatori ambulanti, cooperative de consum, case de licitatie etc. Majoritatea comerciantilor cu amanuntul preiau titlul de proprietate asupra marfurilor pe care le vând, dar unii actioneaza ca agenti pentru un mandatar si vând în consignatie sau pe baza de comision.

Statistici secțiunea G

224 033 companii

Total număr de companii (S.R.L. / S.A.) care au ca obiect de activitate această secțiune

819 115 salariați

Total număr de salariați care lucrează în această secțiune

655 581 596 263 RON cifră de afaceri

Suma cifrelor de afaceri ale tuturor companiilor care activează în această secțiune

35 696 524 018 RON profit

Suma profiturilor tuturor companiilor care activează în această secțiune

Statistici pe diviziuni

45. Comert cu ridicata si cu amanuntul, întretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor
 • 4 grupe
 • 28 110 companii
 • 91 631 salariați
 • 59 002 829 893 RON cifra de afaceri totală în 2020
 • 2 714 889 505 RON profit total în 2020
46. Comert cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete
 • 8 grupe
 • 63 829 companii
 • 288 709 salariați
 • 339 657 273 456 RON cifra de afaceri totală în 2020
 • 19 053 076 978 RON profit total în 2020
47. Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor
 • 9 grupe
 • 132 094 companii
 • 438 775 salariați
 • 256 921 492 914 RON cifra de afaceri totală în 2020
 • 13 928 557 535 RON profit total în 2020